به گزارش خبرگزاري مهر، شبكه اطلاع رساني مانا به نقل از نشريه بين المللي Fair Play اعلام كرد: اين تصميم، واكنش منفي اين دو كشور به اقدام اخير دولت پاكستان نارضايتي مقامات اين كشور از صدور مجوز براي ترانزيت كالاهاي هند از كابل محسوب مي شود، اين در حالي است كه اسلام آباد، افغانستان را كه يك منطقه محصور در خشكي است از واردات كالاهاي هندي از طريق بندر كراچي نيز منع كرده است.
اما اين درخواست ها و انتظارات پيچيده كشور پاكستان، دولت افغانستان را بر آن داشته است تا به بندر چابهار در ايران به عنوان يك كريدور تجاري جايگزين نگاه كند.
اگرچه كشور افغانستان از سال 1960 به شدت به بندر كراچي پاكستان وابسته بوده اما اكنون در نتيجه توافق هاي تجاري ترانزيت دو جانبه با ايران و تغييرات ژئوپلتيك منطقه، براي انجام مبادلات تجاري دريايي خود متوجه بندر چابهار ايران شده است. به طوري كه به گفته منابع خبري آگاه از افغانستان، اخيرا دولت اين كشور از ايران خواسته است نسبت به ايجاد يك مسير حمل و نقل سوختي از بندرعباس اقدام كند.
در اين راستا و در ازاي ايجاد اين مسير حمل و نقلي، دولت هند دو قرارداد در زمينه سرمايه گذاري 160 ميليون دلاري در ايجاد تجهيزات پايانه كانتينري در بندر چابهار و احداث خطوط جاده اي و ريلي كه بندر چابهار را به افغانستان مرتبط مي سازد با ايران منعقد كرده است.
نظر شما